راهبرد تجاری
مزیتهای نسبی ایران در دسترسی به منابع، نیروی کار متخصص، تسهیلات لازم برای تولید و… عامل مشوق تولید در این کشور است. محصولات تولید شده در ایران به دلیل همین مزیتهای نسبی، در کشورهای دیگر – علی الخصوص کشورهای همسایه – بازار مناسب و قابل توجهی دارند. با این وجود شاهد شکست در ورود محصولات ایرانی به بازارهای منطقه و در بهترین حالت، کسب موفقیت های محدود و کوچک در این عرصه هستیم. نتایج و آموزه های حاصل از ریشهیابی و عارضهیابی این شکستها، بنیان راهبرد صادیران است. بر این عقیده ایم که به منظور سیطره بر بازارهای صادراتی، می بایست خط مشی ذیل را دنبال کنیم:
1- ابتدا باید شناخت همه جانبه ای از ویژگی های بازار هدف به دست آورد. این شناخت حاصل نمی شود مگر با احاطه بر اطلاعات و دادههای مستند و دقیق. در عصر حاظر که به عصر انفجار اطلاعات معروف است، این کار بدون بهره جستن از پیشروترین شاخه های علوم فناوری اطلاعات و ارتباطات میسر نخواهد شد. به این منظور تیم فناوری اطلاعات این شرکت که متشکل از خبرگان و متخصصین جوان و پویای این حوزه است، اقدام به طراحی یک سامانه هوشمند گردآوری و مدیریت اطلاعات نموده است. وظایف این سامانه عبارتند از:
- گردآوری اطلاعات مورد نیاز از بازار هدف: با جمع آوری و تحلیل داده های مختلف از جامعه هدف، می توان به بررسی سلایق، نیازمندی ها، الزامات و ویژگی های مورد انتظار از یک محصول در آن جامعه پرداخت. به این ترتیب، تولیدکنندگان ایرانی می توانند با در نظر گرفتن این اطلاعات، به تولید محصولی سفارشی سازی شده برای آن جامعه هدف اقدام نموده، و موفقیت خود در فروش مورد انتظارشان را تضمین نمایند.
- رصد شرایط اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و فرهنگی جامعه هدف: سرعت تغییرات در جهان امروز سرسام آور است و عقب ماندن از این تغییرات، به معنی حذف از بازار خواهد بود. لذا داشتن یک پیشبینی موثق و قابل اتکا از شرایط آتی بازار هدف، الزامیست. امروزه این کار با استفاده از هوش مصنوعی و پردازش داده های عظیم مقدور شده است.
- تجمیع و تحلیل داده های تولیدکنندگان داخلی: کسب شناخت از ظرفیت ها و توانمندی های تولید در ایران مستلزم دست یابی به اطلاعاتی دقیق و قابل اتکا از توان تولیدکنندگان داخلی است. بدون آن که بدانیم چه تولید می کنیم یقینا نمی توانیم چیزی برای عرضه و فروش داشته باشیم. این اطلاعات از طریق جستجو در بانک های اطلاعاتی موجود و همچنین با ثبت نام مستقیم تولیدکنندگان در پورتال سازمان گردآوری می گردد. لازم به تأکید است که این اطلاعات کاملا محرمانه بوده و تنها افراد معینی در سازمان به آن دسترسی خواهند داشت. این اطلاعات به هیچ وجه در اختیار شخص ثالث قرار نخواهد گرفت.
- ایجاد هماهنگی دقیق و سریع بین بخش های مختلف سازمان: چابک سازی سازمان میسر نخواهد شد مگر با بهره جستن از فناوری اطلاعات. ایجاد هماهنگی بین واحدهای سازمان های بزرگ که دارای شعباتی با فواصل جغرافیایی زیاد هستند، تنها به کمک بستر امن فناوری اطلاعات مقدور است.
2- ایجاد اعتماد در جامعه هدف، تضمین کننده استمرار حضور محصولات در بازار آن جامعه است. این اعتماد از طریق ارائه تمهیدات ذیل ایجاد می گردد:
- تضمین کیفیت محصول: صادیران کیفیت محصول صادراتی را با همکاری و تعامل با تولیدکننده، تضمین می نماید. فارق از این که محصول در چه دسته بندی کیفی می گنجد، ارائه محصول با وضعیتی منطبق با آن چه که به مشتری تعهد داده شده، موجب رضایتمندی و اعتماد مصرف کننده می گردد.گ
- تأسیس دفتر نمایندگی در بازار هدف: نماینده رسمی و قانونی صادیران در بازار هدف، وظیفه ایجاد ارتباط بین تولید کننده با مشتری و فروشندگان منطقه و ارائه خدماتی همچون بازاریابی، بازارسازی، تبلیغات، و… را بر عهده دارد. به این ترتیب مصرف کننده نهایی احساس می کند محصولی که انتخاب کرده، بی پشتوانه نیست و می تواند پیگیر مشکلات و مسائل احتمالی خود در استفاده از آن باشد.
3- اجرای یک کار تیمی، بدون داشتن یک ارزش محوری امکان پذیر نیست. ما به دنبال یک حرکت جمعی و فعالیت تیمی هستیم تا بتوانیم آینده اقتصادی کشور ایران را متحول سازیم. اعتلای برند و نام ایرانی، ارزش محوری ما است. متعهد شده ایم که با رعایت صداقت در تجارت، اعتباری برای نام کالای ایرانی باشیم. این تعهد، میثاقی همگانی بین تمامی اعضای مجموعه صادیران است.
4- صادیران رقیب هیچ صادرکنندهی ایرانی نیست. هدف ما فقط خدمت رسانی به واحدهای تولیدی ایرانی، علی الخصوص تولیدکنندگان کوچک و متوسط که فاقد توانمندی مالی، فنی و دانشی لازم برای حضور در بازارهای ببین المللی هستند، خواهد بود. لذا با آغوش باز از تمامی صادرکنندگان ایرانی استقبال نموده و آماده تبادل دانش و تجربه با آن ها هستیم.